Vintagetrenden är fortsatt stark och intresset för begagnat stort, så stort att det börjar bli en bristvara. Lucie Watson Donnert, 29, driver en vintageblogg och är arrangör för Stockholms vintagemässa som går av stapeln på lördagen.
Det var när Lucie Watson Donnert bodde och pluggade i Skottland som hon på riktigt fick upp ögonen för vintagekläder. Inte för att utbudet av second hand- och vintagebutiker var stort, tvärtom fanns det så få att hon saknade det. När hon flyttade tillbaka till Stockholm började hon besöka vintagemässor och 2012 startade hon bloggen myworldofvintage.blogg.se.
– Jag letade efter ett ämne att blogga om för jag kände att ingen bryr sig om jag skriver vad jag äter till middag eller vilken kopp jag dricker te ur. Jag vill i stället ge tips, råd och inspirera människor som har samma intresse som jag, säger hon.
Fördelarna med vintage är många, tycker Lucie. Hon berättar att hon i stort sett slutat köpa nya kläder och accessoarer eftersom det är bättre för miljön att inte köpa nyproducerat. Men också för att vintagekläder håller längre.
– Kvaliteten är så ofantligt mycket bättre, både materialen och hur de är sydda. Sömmar på gamla plagg kan gå sönder men är oftast lätta att laga. Jag är inte rädd för att köpa något som är lite trasigt.
För att det ska vara ett vintageplagg ska det helst vara 35 år eller äldre. Second hand-plagg kan vara något som ägaren köpt i år och sedan bestämmer sig för att sälja vidare. Intresset för att köpa begagnat är stort, nästan lite för stort för det börjar bli en bristvara.
– Det blir allt svårare att fynda billiga kläder, även på nätet. Vi vintageintresserade köper upp det och sitter på väldigt stora lager hemma. Många känner nog som jag och planerar inte att sälja vidare det vi har, säger hon.
Ett bra tillfälle att hitta nya fynd är på vintagemässorna som för tillfället arrangeras i Malmö, Göteborg och Uppsala. Den senaste vintagemässan i Stockholm var på våren 2014, då arrangerades den av Bakåt framåt. När Lucie hörde att det skulle bli deras sista beslutade hon sig för att ta saken i egna händer. Hon startade egen firma och började planera för årets mässa som är på lördagen på Skofabriken på Södermalm.
– Den största anledningen till att jag ville göra det är för att jag tycker det är tråkigt om det inte ska finnas någon i Stockholm. Sen vet jag att jag är bra på att organisera och jag vill visa att jag kan skapa någonting.
På mässan kommer 25 utställare att finnas på plats och det finns chans för besökare att prova och köpa kläderna och accessoarerna som ställs ut. Vintagemässan samarbetar med Världens barn som kommer att vara där för att samla in pengar och sälja kläder till förmån för Radiohjälpens 90-konto.
– Eftersom det inte bara är vintagebutiker utan även privatpersoner som ställer ut finns det chans att köpa kläder som man annars inte hade hittat. Det kan finnas fantastiska historier bakom plaggen, vem vet om man kommer hem med en 60 år gammal förlovnings- eller bröllopsklänning, säger Lucie Watson Donnert.